Arkiv

Her kan du søke opp tidligere artikler og laste de ned som PDF.

Åpne artikler

Bli medlem for å se alle publikasjoner.

Redaksjonelt 1-2024

Velkommen til verdens første utgave av Dialog på nett. Hvor godt noen av oss enn liker å bla i papir, har vi uunngåelig blitt innhentet av den nye tid. Studenter og andre som jobber systematisk med fagstoff har etterlyst dette en stund, både muligheter for å laste ned artikler og å søke opp stoff fra eldre utgaver.

Les mer »

Å lytte til hjertespråket: Den relasjonelle arven etter Ferenzci

Gjennom årene har jeg møtt mange mennesker med store og langvarige utfordringer knyttet til alvorlige personlighetsforstyrrelser og psykoser. I slike møter har følelser av å ikke nå frem til hva den andre egentlig ber meg om, blitt vekket i meg. Pasientene kan ha gått til samtaler hos terapeuter i årevis og likevel vedvarte opplevelser av at noe manglet. Ved nærmere utforsking av det som foregikk i relasjonen, viste det seg at pasienten kunne ha en følelse av å ikke forstå terapeutens ord, eller at ordene dreide seg om noe annet enn det som føltes viktig. Ordene virket tomme og meningsløse.

Les mer »

Lyslengsel

Esben JaerHuspoeten Solen titter frem Litt vår Litt glede Litt lys til den som ligger nede  Hvis du kan Lytt til smeltevann Litt brus i blodet Mange smil i hodet  Et

Les mer »

Livet som «frisk»

Nå er jeg 37 år gammel. Da jeg var yngre slet jeg nok psykisk i noen år, men det var ikke før i 2010 at jeg begynte å bli merkbart alvorlig syk. På dette tidspunktet studerte jeg i Chicago, Illinois, USA.

Les mer »

Lengselen etter tilknytning

Doktorgradsstipendiat etterlyser et mer aktivt fokus på åndelige opplevelser hos pasienter med alvorlige psykiske lidelser. Helsepersonell bør våge å være mer nysgjerrige, mener hun.

Les mer »

Nostalgiske refleksjoner

Etter år med pandemikarantene, hvor jeg har vært overlatt til mitt private og sedate liv, ble jeg vekket fra en behagelig dvale, først av dette med kunstig intelligens og så av Putins «spesialoperasjoner». Min deltagelse og engasjement i samfunnet ble påkalt. Jeg skjønte jo dét. Dette må jeg ta stilling til. Dette var umulig å overse.

Les mer »

Inferno – et essay

Anne Dagne Vesaasdagne.vesaas@vinje.kommune.no Dette essayet er levert som eksamensoppgave ved SEPREP TU. Inferno Åh nei, ikke nå igjen!! Nå er jeg så lei og irritert!

Les mer »

Trauma och Psykos

Traumeerfaringer fra barndom, oppvekst og livet ellers kan medføre alvorlige psykiske problemer som psykose. Internasjonal forskning tyder på at skader i form av omsorgssvikt, psykisk, fysisk og seksuell vold og overgrep øker risikoen for PTSD, rusmiddelbruk og alvorlige og varige psykiske lidelser.

Les mer »

Mareritt og psykose – og veien tilbake til realiteten

Pasientenes drømmer er i psykoanalysen en viktig kilde for å finne frem til fortrengte traumer og konflikter. I realitetens «dagslys» og i samtale med terapeuten blir en kognitiv forståelse og distansering mulig. De psykotiske symptomene vil også «fortelle» om angstfylte aktuelle og tidligere erfaringer.

Les mer »

Psykoselotteriet

I en kartlegging av hvordan helseforetakene følger opp de nasjonale retningslinjene for psykoselidelser, fant vi store mangler i tilbudet til personer som opplever en psykoselidelse for første gang. Kvaliteten på tilbudet avhenger av hvor du bor i Norge. Behandlingstilbudet bærer preg av lotteri.

Les mer »

En liten sak om en del av et lite liv

Dette er en greie om da jeg var narkoman sykepleier. En svært uheldig kombinasjon om jeg må få si det selv. Jeg er ikke stolt av det, men her kommer avsløringen som bidro til at jeg faktisk overlevde, og ikke døde av overdose. Det var ofte sånn at jeg måtte gå rundt i leiligheten seint på natta fordi jeg visste at hvis jeg la meg nå, så ville jeg slutte og puste.

Les mer »

Kunstig intelligens mot fornuftens tale; -hvem vinner?

Fra jeg var ganske liten, har jeg vært opptatt av hvor sannheten kommer fra. Hvordan kan vi vite at noe er sant? Med en kjemiker til mor og en geolog til far, ble slike problemstillinger og «hvorfor-spørsmål» tatt på alvor. «Jammen hvordan kan du vite dét, da!»

Les mer »

Helseministerens triksing med tall

Det var fortjenestefullt at Klassekampen i etterkant av demonstrasjonen Helsebrølet 28. februar, arrangerte en åpen debatt «Helse for fall», hvor helseminister Ingvild Kjerkol også deltok.

Les mer »
Filters
Kategorier

Sorter etter år