Esben Jaer
Huspoeten
– Et kreativt foredrag, for LPP Asker og Bærum og Buskerud på Holmen Fjordhotell 4/5 2024
Velkommen til foredrag. Hyggelig. I dag skal jeg snakke om kreativitet og galskap. Så dere må sette av noen dager. Jeg satte av et år i militæret 1987-88. En erfaring rikere, en erfaring fattigere. Etter jeg hadde skremmende hodepine, fikk jeg også skremmende angst. Så her var jeg, infanteriets øvingsavdeling nummer1. Det som skulle være utdanning til sersjant, ble til mine første mareritt. Jeg gikk til militærlegen, opplevde angst og var tydelig deprimert. Jeg smakte på dødsangsten og spyttet ut blod. Jeg var i en eksistensiell krise, alt trygt og forutsigbart ble til ordre og depresjon. Jeg tror at dette var opptakten til min Schizofreni. Jeg ble ikke dimittert, men søkte jobb på Velferden, der jeg ble korporal og kunne støtte andre soldater med praktiske ting, med miljøet og vise empati og støtte.
Men angsten, og en voksende følelse av å være fremmed i egen kropp og sjel, fødte en kreativ spire. Angst gir mange følelser, mange følelser er et godt utgangspunkt for kreativitet.
Jeg skrev mine første dikt, jeg slepte meg gjennom førstegangstjenesten og det ble sommer i sjelen.
Min grandonkel deklamerte Bjørnson, og jeg fant en gammel diktsamling av Arnulf Øverland, i en hylle på gamle hytta på Nøtterøy.
Jeg ville skrive på dikt og jeg ville skrive mye. Jeg tok utgangspunkt i formen til de gamle dikterne, verselinjer og rim. En dikter var født, selv om livet nå skulle by på psykiske utfordringer i mange år. Ja, mange.
Etter militæret begynte jeg å jobbe som fritidsassistent. Det åpnet mitt hjerte igjen, et hjerte som var tynget av meningsløshet og angst.
Jeg hadde også tatt ex Phil og startet med å studere religionshistorie på Blindern.
Så ting virket greit, tenkte jeg og ante ingen uro, at jeg var i ferd med å utvikle en sinnslidelse, en alvorlig sinnslidelse.
Jeg debuterte med diktet «Tenkningens historie» i universitetsavisen. Og jeg skrev mange dikt på kammerset hos mor.
Religiøse grublinger. Det var mange av dem. Og så dro jeg til India og kom hjem igjen psykotisk. Det forstod min omkrets, men ikke jeg. Psykiatri? Den var noe annet, skremmende, da var man jo gal. Jeg var gal. Det forstod jeg ikke. Ikke på dette tidspunktet.
Men debuten av galskap var også spennende psykiske, parapsykiske opplevelser som dette besøket.
De første hallusinasjonene var barnelatter. Det var engler som sang i fuglene. De var trygghet og mening. De var magi. Men så brøt systemet sammen. Stemmene ble truende, jeg fastet meg nesten til døde, og en lang tid i psykiatrisk varetekt var et faktum.
På dette tidspunktet hadde jeg skrevet en del dikt, om Gud og angst. Om moral. Men så ble jeg refusert, og det av Lars Saabye Christensen i Cappelen. Jeg var knust!
Livet var vanskelig – jeg måtte gå fra å leve til å overleve: Diktet «Som en tyv» handler om en sjel i krise:
Årene gikk og de gikk sakte. Det var innleggelser og atter innleggelser. Medisiner og mere medisiner. Det var selvskading og selvmordsforsøk. Men jeg fikk etter to år som psyk, psykdomsinnsikt. Det betød at jeg greide å søke hjelp og kunne samarbeide med systemet. Helsevesenet var der og tok imot meg.
Mitt andre publiserte dikt var «Skogen». Det ble trykket i Budstikka 1992. Det handler om den kampen jeg måtte gjennomgå. En kamp vi alle har til tider. Diktet ble skrevet i 1989 på et fly på vei fra Benares til Agra i India:
Livet er i dag bra, og diktene er blitt enda bedre. Sinnslidelsen gir meg inspirasjon og ideer. Det hender at jeg hører stemmer når jeg skriver, gode og inspirerende ideer. Jeg tror at stemmer er kreativitet, for å si det på en enkel måte.
Men stemmer er også angst. Og når jeg dikter i avgrunnen, kommer det ofte opp, nye måter å ordlegge seg på, i angsten, håpet og livet. Mye følelser, også negative, kan pyntes på og kanskje bli en pegasus?
Oppe i alt har jeg vært heldig. Hadde jeg vært syk for 50 år siden ville jeg vært et av psykiatriens «langtidsbarn», stuet vekk på en overfylt avdeling, uten ord. Rett og slett fortapt. Er du psykisk syk, er det bedre å leve nå. Det synes jeg som har planer om å leve lenge. Om å skrive på min Facebook, tre dikt i uken.
Dette diktet her publiserte jeg nylig:
Kreativitet og humor er meg ikke fremmed. André Bjerke var en læremester i å se livets underfundigheter i diktform.
Jeg bare mååå lese mitt dikt om fluen. Det har jeg lest på sommeråpent NRK. Og det slo an!
Jeg har gitt ut flere bøker om mitt liv. Nå har jeg også et diktmanus inne hos et forlag. Jeg har skrevet skuespill og holdt mange foredrag. Jeg er blitt Huspoet, og jeg blir lest.
En journalist kalte det en nådegave, å ha opplevd alt som jeg har opplevd, og å skrive og å formulere erfaringene.
I dag var det om kreativitet og galskap.
Jeg takker for meg med dette diktet – Et steg videre – mitt, om man kan kalle det dét, mest kjente dikt:
Esben B-J Jaer
Huspoet