Hopp til innholdet

Redaksjonelt, mars 2025

Anne Ek
Redaktør
anne.ek@seprep.no

Kjære lesere.

I dag vil jeg starte denne spalten med å sitere min gamle helt Robert de Niro, hvis ganske spektakulære oppgjør med Donald Trump gjengis i Aftenposten 18. mars. De Niro mener vi bommer med å snakke om demokrati, fordi det bare er et ord eller konsept for trumpistene. «La oss heller snakke om rett og galt», sier han. «La oss snakke om menneskelighet. La oss snakke om vennlighet. Om trygghet i verden. Sikkerhet for våre familier. Anstendighet.»

Vi kan fort føle oss maktesløse og motløse sånn som verden ser ut akkurat nå. Likevel tror jeg de fleste av oss kan slutte oss til disse verdiene de Niro lister opp som veldig grunnleggende i livet. I denne sammenhengen har nok han tenkt mest på hvordan mediene vinkler sine saker. Når det gjelder for eksempel trygghet i verden, føler vel hver og en av oss at vi kommer skikkelig til kort. Likevel, kall det gjerne naivt, men menneskelighet, vennlighet og anstendighet har vi alle muligheter til å bidra med i de sammenhengene vi lever og virker. Og det er i aller høyeste grad trygghetsskapende. La oss gjøre så godt vi kan.

Edvard Munch, Solen. Kilde: Universitetet i Oslo

Dialogredaksjonen er stadig velsignet med bidrag som målbærer de verdiene vi gjerne vil løfte fram. Her i årets første nummer får dere en bukett med gode, innsiktsfulle og – langt på vei – vakre tekster. Christine Rosenqvists bidrag denne gangen handler da også nettopp om litterær kvalitet i fagbøker. Eller som hun selv sier, kunnskapsformidling som litterær sjanger, nemlig fagpoesi. Mens vi er innom bokomtaler, kan dere legge merke til Esben Jaer sin nye samling av dikt og aforismer, «Siste opprop». Gunnar Brox Haugen anbefaler denne på det varmeste. Som ofte ellers bidrar også Esben med en tekst, denne gangen en ganske pessimistisk Epikrise til psykiatrien. Se også omtale av Per Vaglum sin siste bok, «To minutter per pasient! Legeroman. Fortelling fra en helsetjeneste på ville veier», fra Kristin Gilje Johannessen og Jan Olav Johannessen. De mener denne boka er intet mindre enn en lesbar og spennende roman som viser stupiditeten i de stadige kravene til «effektivisering».

Lesbart og spennende kan også sies om Åshild M. Aspøy sitt essay «Gaustad og den tapte idyll», dog i en helt annen sjanger. Visste dere at en pastoral er et hyrdedikt? Aspøy skriver om pastorale rom, natur hvor mennesker under press kan søke tilflukt og ro. Denne idéen har stått seg i 2000 år, men blir nå maltraktert på Gaustad.

Vi holder oss i det fagpoetiske landskapet og slår et slag for Jon Morgan Stokkeland og hans artikkel «I Dovregubbens hall. Om psykotiske løsninger.»  Her følger vi Peer Gynt sin reise gjennom livet og kamp for å beholde seg selv. Stokkelands kloke analyser er en kilde til å forstå bedre hvordan psykotiske løsninger noen ganger kan være et alternativ til noe enda verre. Dette er kapittel 7 fra boka «Peer, du lyver! Ibsens Brand og Peer Gynt som veivisere til psykoanalysen.», som kan kjøpes på nettstedet: www.perpleksforlag.no.

Leif Jonny Mandelid skriver om Diagnosen som sosial felle eller tilfluktsrom fra livet. Apropos menneskelighet og anstendighet, legg særlig merke til avsnittet Relasjonsdiagnose som anstendig praksis, hvor han stiller noen svært gode spørsmål knyttet til hvordan han selv og pasienten fungerer som samhandlingspartnere. Dette står godt til Lars Poverud sin betenkning om noen erfaringer med hvordan vi behandler hverandre i psykisk helsevern. Janet Eliassen deler også av egne erfaringer, denne gangen med et særlig blikk på hvordan å slutte med å systematisk ødelegge for seg selv – hun kaller det med et betegnende begrep selvsabotering.

Makt og avmakt i psykisk helse- og rustjenester er et tema vi trenger å holde oppe kontinuerlig. Heldigvis har Erlend Rinke Maagerø-Bangstad mye innsikt og et våkent øye på hva som opprettholder ulike maktrelasjoner, og hva som kan stå på spill.

Sist, men ikke minst: Helsedirektoratet har besluttet å avpublisere Retningslinjen for psykosebehandling, som ble utarbeidet i 2014 under en bred involveringsprosess. Les bekymringsmeldingen fra Stiftelsen SEPREP og ISPS Norge, med innspill om hvordan retningslinjen kan holdes oppdatert og relevant.

En stor takk til alle dere som har bidratt i Dialog nr. 1 2025 og sørget for meningsfull påskelektyre. Vi ønsker alle god lesing, og minner om frist for innsending av bidrag til juninummeret som er 30. mai.

Vennlig hilsen
Redaksjonen v/ Anne Ek